Gouden plantcombinatie: klimroos en clematis

O, wat zijn ze mooi samen! Een klimroos en een clematis. Een gouden combinatie in elke tuin. Niet alleen omdat deze klimplanten de meest schitterende bloemen in allerlei soorten, maten en kleuren krijgen, waar elke romantische ziel voor zal bezwijken. Maar ook omdat klimrozen en clematissen heel praktisch het perfecte paar vormen. Ze houden allebei van zon, bloeien lang en in verschillende seizoenen en de roos biedt met zijn stevige takkengestel een natuurlijk klimtoestel voor de bosrank. 

Klimrozen en clematissen combineren

De keuze is in feite eindeloos. Je kunt kiezen voor klimrozen en clematissen die elkaar in bloei opvolgen of die tegelijkertijd bloeien. Een aantal soorten klimrozen is snel uitgebloeid, waarna een clematis de rest van de zomer voor kleur zorgt. En vice versa. Ga voor contrasterende bloemvormen, -groottes en -kleuren of juist harmonieuze tinten, afmetingen en vormen. Kleinbloemige clematissen zijn over het algemeen iets sterker en ze groeien wilder uit dan de grootbloemige typen.

Je kunt ze tegen een boom, muur, schutting, garage, pergola of een rozenboog laten groeien, want ze hebben wel een klimrek nodig waarlangs je ze kunt leiden. Wanneer je de rozen opbindt grijpen de meeste clematissen zichzelf met hun tentakels aan hun rozenpartner vast. Echt een gelukkig huwelijk dus. En dan kun je in ons tuincentrum in Joure of in onze webshop ook nog een selectie maken uit aantrekkelijk geurende rozen en clematissen.

Planttips

Zowel de klimroos als de clematis heeft graag minstens 4 tot 5 uur zon per dag op zijn bloementakken. De clematis, van nature een plant die aan de rand van een bos groeit (vandaar de Nederlandse naam 'bosrank'), gedijt echter met 'koele voeten', waarbij de voet van de plant in de (half)schaduw staat. Klimrozen behoren tot de langst en rijkst bloeiende klimplanten, maar eigenlijk zijn het geen echte klimmers. Zonder ondersteuning vallen ze om. Zorg er dus voor dat de klimrozen genoeg ondersteuning hebben. Houd een afstand van circa 30 centimeter vanaf een muur of boom aan, omdat de planten anders niet genoeg vocht uit de grond kunnen opnemen.

Klimrozen wortelen diep, maak dus een groot plantgat, van circa 50 bij 50 centimeter. Vul dat met een mengsel van rozengrond en koemest, plant de roos zo diep dat het oculatiepunt zich net onder de grond bevindt (zo'n 3 tot 5 centimeter). Laat de roos eerst aanslaan en een stuk uitgroeien voordat je de clematis erbij plant.

Plant de clematis aan de rand van het wortelgebied van de klimroos. De bosrank is blij met verse, bemeste tuinaarde, een mulchlaag en voldoende vocht. Plant de kluit zo'n 15 centimeter onder de grond. Zorg voor wat schaduw aan zijn voet met behulp van vaste planten, zoals bijvoorbeeld een geranium of grote maagdenpalm (Vinca major).

Prachtige partners

De keuze is dus reuze, maar we tippen hier aan aantal geslaagde combinaties van klimrozen en clematissen:

* Rosa 'New Dawn' (zachtroze, geurend, doorbloeiend van juni t/m oktober) en
  Clematis viticella (blauwpaarse klokjes; bloei juli - september)

* Rosa 'Iceberg' (wit, licht geurend, bloei juni t/m oktober) en
  Clematis hybride 'Mrs. Cholmondeley' (lila / lichtblauw, bloei juni t/m augustus)

* Rosa 'Golden Showers' (geel, licht geurend, bloei mei - juni) en
  Clematis 'Multi Blue' (violetblauw, mei t/m september)

* Rosa 'Pink Cloud' (zuurstokroze, geurend, bloei juni t/m oktober) en
  Clematis viticella 'Etoile Violette' (paars, bloei juli t/m september)

* Rosa 'Bantry Bay' (roze, geurend, bloei juni t/m oktober) en
  Clematis 'Paul Farges' (wit, bloei juli t/m september)

Ons tuincentrum in Joure wenst je een geurende, kleurige bloemenzee om bij weg te dromen!