Huis- en tuintrends: veranda's en terrasoverkappingen

Huis- en tuintrends: veranda's en terrasoverkappingen

Het is al tijden populair interieur en tuin, binnen en buiten, zo veel mogelijk in elkaar te laten overlopen en van de tuin een extra (buiten)kamer te maken. Los daarvan is elke mogelijkheid om zo lang mogelijk buiten te kunnen zijn natuurlijk heel aantrekkelijk, zeker in deze barre coronatijden. Dat kan met een veranda of andere overkapping. In de zomer kun je er de verkoelende schaduw opzoeken, op een warme, maar onstuimige zomeravond houdt een overkapping je droog en in herfst en de winter biedt deze tevens beschutting tegen kou en snijdende wind.

Doe-het-zelf of op maat gemaakt

Je kunt je veranda of terrasoverkapping zo groot en zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Je kunt hem kant-en-klaar kopen, op maat laten maken of hem zelf bouwen met (oude of gerecyclede) materialen of een zelf-bouwpakket. Je kunt hem tegen je huis of juist achterin de tuin plaatsen. En er zijn steeds meer handige oplossingen, van schuifpanelen en verstelbare lamellen tot buitenlampen die tegelijkertijd als terrasverwarming dienstdoen en compleet overdekte buitenkeukens. Kijk naar het aanbod en bijbehorende accessoires in ons tuincentrum in Joure.

Veranda- en overkappingtips

  • Je kunt van de overkapping, van welk materiaal en in welk kleur deze ook is, een groene oase maken door het dak en/of de pilaren te laten begroeien. In hoeken waar voldoende zon komt kun je nog potten en bakken met zomerbloeiers of (wintergroene) kruiden plaatsen. Van die laatste kun je oogsten wanneer je onder de overkapping aan een zomerse salade, pizza of gezellige barbecue zit. Bij voldoende lichtval kun je ook denken aan hangplanten in trendy macraméhangers of airplants in plastic hangbollen, of een deel van een wand of muur voorzien van een verticaal tuintje.
  • Je kunt helemaal losgaan met de inrichting van je extra buitenkamer. Biedt de veranda of overkapping een afgesloten hoek? Zet daar dan een hoekloungebank en hang er een buitenposter boven. Een hangstoel aan het plafond of een hangmat tussen de pilaren zorgt voor uren zorgeloos ontspannen en het ultieme 'vakantie in eigen tuin'-gevoel. Maak het extra gezellig met een kleurig buitenkleed op de vloer.
  • Je kunt ook een heuse bar onder je afdak inrichten, compleet met kraan, wasbak, mini-koelkast en barkrukken.
  • Zorg voor goede of juist sfeervolle verlichting, afhankelijk van het doel van je overkapping. Wil je er alleen maar ontspannen loungen of uitbuiken op comfortabele, riante banken? Hang er dan een paar lantaarns en/of een slinger met led-lampjes en zet stevige kaarsen in dito windlichten op de grond en op de tafel. Wil je er ook kunnen lezen of in je buitenkeuken kokkerellen? Zorg dan voor functionele verlichting in de vorm van wand- en vloerspots. Er zijn ook dimbare lampen voor buiten.
  • Houd je van warmte en staren naar een knapperend haardvuur? Er zijn allerlei soorten sfeerhaarden verkrijgbaar, op gas en/of ingebouwd, want je moet uiteraard wel oppassen met vuur als je een houten veranda of overkapping hebt. En er zijn vuurtafels met een geïntegreerd vlammenspel in het midden van het tafelblad. Ook in terrasverwarming is ruime keuze. Op een frisse najaarsdag en in de winter zorgen lekker dikke plaids en dekens voor extra warmte.

Geniet volop van het buitenleven!